Większość osób dobiera garnki biorąc pod uwagę zarówno walory praktyczne jak i estetyczne. To bardzo dobry sposób, ale warto wiedzieć, co tak naprawdę wpływa na walory praktyczne i funkcjonalność garnków. Jednym z aspektów, które zasługują na uwagę jest materiał z jakiego stworzony został garnek. Ma on bowiem bezpośredni wpływ na nasz komfort gotowania oraz na smak przyrządzonych dań. W poniższym artykule prezentujemy modele urządzeń stworzone z różnych materiałów podkreślając wady i zalety każdego rozwiązania.
Garnek ze stali nierdzewnej – najbardziej popularny wybór
Garnek ze stali nierdzewnej charakteryzuje się dużą wytrzymałością, trwałością i odpornością na uszkodzenia mechaniczne. Dodatkowo stal nierdzewna odporna jest na korozję i bardzo łatwo się czyści. Z racji popularności tego materiału, na rynku dostępne są zarówno garnki do gotowania, rondle, garnki do gotowania na parze oraz całe komplety garnków. Wśród głównych zalet warto wyróżnić trwałość, odporność na wysokie temperatury oraz dobre przewodnictwo ciepła. Do wad zalicza się fakt, że niektóre garnki produkowane są z domieszką niklu, co sprawia, że nie są bezpieczna dla osób uczulonych na ten metal.
Garnek aluminiowy
Garnek aluminiowy znany jest ze swojej lekkości i bardzo szybkiego nagrzewania, co usprawnia przygotowanie posiłków. Jest on jednak nieco mniej odporny na uszkodzenia mechaniczne, a wykorzystane aluminium może przedostawać się do jedzenia, zwłaszcza gdy często gotujemy kwaśne potrawy. W tym wypadku bezpiecznym rozwiązaniem może być zakup garnka z aluminium utlenionego, ale nadal nie powinno się w nich gotować kwaśnych potraw.
Garnek ceramiczny
Gdy garnki zawierające teflon okryły się złą sławą, na popularności zyskały garnki ceramiczne. Naczynia kuchenne z ceramiki umożliwiają przyrządzanie potraw bez konieczności używania dużej ilości tłuszczu i nie wchodzą w reakcję z żywnością, więc mogą być użytkowane przez alergików. Garnki ceramiczne posiadają jednak kilka wad, w tym małą odporność na zarysowania oraz wysokie temperatury. Co więcej, większość modeli ceramicznych nie nadaje się do użytkowania na kuchence indukcyjnej.
Garnek miedziany
Garnek miedziany bez wątpienia zachwyca wyglądem, a dodatkowo jest bardzo praktyczny. Miedź sprawia, że temperatura rozprowadzana jest równomiernie, a garnek szybko reaguje na zmiany temperatury. Pokrycie wnętrza aluminiową powłoką ułatwia codzienną pielęgnację i zwiększa odporność na uszkodzenia mechaniczne. Istnieją tylko dwie wady, które mogą skutecznie odstraszyć kupujących: wysoka cena i dosyć duży ciężar.
Garnek ze szkła
Garnek ze szkłą to nadal dosyć duża innowacja i ciekawa alternatywa dla innych rozwiązań. Nie szkodzą alergikom, nie wpływają na smak potraw i mogą być wykorzystywane zarówno do gotowania, smażenia, pieczenia jak i podgrzewania w mikrofalówce. Dodatkowo szklane garnki umożliwiają kontrolowanie wyglądu potrawy bez konieczności unoszenia pokrywy i stanowią świetne naczynie do serwowania dań. Wśród wad zidentyfikowaliśmy duże ryzyko stłuczenia lub wyszczerbienia garnka, wysoką cenę, duży ciężar oraz możliwość przywierania jedzenia przy wysokich temperaturach.
Garnek żeliwny
Garnek żeliwny umożliwia przygotowanie dań bez użycia tłuszczy, ale jest dosyć wymagający pod względem użytkowania. Trzeba zadbać o odpowiednio wysoką temperaturę oraz pamiętać, by nie przechowywać kwaśnych potraw w naczyniach żeliwnych przez dłuższy czas. Dużą zaletą tego typu garnków jest fakt, że związki żelaza przedostają się do potraw rekompensując jedzącym ewentualne braki w diecie. Jak łatwo się domyślić, garnki z żeliwa są dosyć ciężkie i trzeba je odpowiednio konserwować.